A védjegy talán a legfontosabb árujelző: a köznyelvben gyakran logónak vagy márkának is nevezik. A védjegy kizárólagos jogokat biztosít a tulajdonosa számára az adott megjelölés használatára. Az ötletes védjegy legfontosabb tulajdonsága, hogy a fogyasztók azonnal felismerik, hogy ki az árujelző tulajdonosa, és milyen áruk vagy szolgáltatások kapcsán használja azt. Bár a legtöbben szavakra, esetleg ábrákra gondolnak, manapság már rendkívül tág az oltalom alá helyezhető megjelölések tárháza: többek között sík-és térbeli alakzatok, fényjelek, hologramok, mintázatok, színek, pozíciómegjelölések, valamint ezek kombinációi is állhatnak oltalom alatt.

A védjegy kedvelt iparjogvédelmi forma, hiszen amellett, hogy nem jár túl nagy költséggel, tíz évre szóló oltalma korlátlan alkalommal megújítható, szemben az egyéb iparjogvédelmi oltalmakkal, amelyek oltalma bizonyos idő után megszűnik. A jól kitalált védjegy a későbbiek során igen nagy értéket képviselhet: a világ jelenleg legértékesebb védjegyeinek értéke (Google, Microsoft, IBM, Apple) évről évre nő, több tízmilliárd dollárt képviselnek jelenleg egyenként (például Google: 44,3 milliárd dollár).

Már a piacra lépés előtt érdemes oltalom alá helyezni az általunk kitalált logót a későbbi jogviták elkerülése érdekében. A védjegybejelentést általában védjegykutatás előzi meg, amivel ellenőrizni tudjuk, létezik-e hasonló megjelölés a piacon. A védjegykutatás rendkívül fontos, hiszen csak az Európai Unióban több százezer védjegy létezik, így egy egyszerűbb szómegjelölés esetén nagy eséllyel ütközhet a védjegybejelentésünk egy korábbi hasonló védjeggyel.

Ügyfeleimet az alábbi szolgáltatások kapcsán képviselem:

  • Védjegykutatás és védjegybejelentés magyar és európai uniós védjegyek kapcsán

  • Nemzetközi védjegyek és külföldi védjegyek kutatásához, védjegybejelentéséhez számos országban jelen lévő ügyvéd partnereim nyújtanak segítséget

  • Védjegyfigyelés

  • Védjegybitorlási perek

  • Védjegylicencia szerződés készítése

  • Védjegyportfóliók kezelése

  • Vámfigyelés.