A mai világban – különösen Magyarországon – az egyik legfontosabb erőforrás az emberi alkotó elme és a legértékesebb kincs az ebből eredő szellemi termék, öltsön testet akár egy forradalmian új találmányban, egy kreatív reklámötletben vagy a pillanatot elvarázsoló művészeti alkotásban. Az alkotó munka mellett azonban legalább ennyire fontos az alkotás megfelelő jogi védelmének biztosítása, amely mindenféleképpen speciális, a hagyományosnak nevezhető jogterületeken túlmutató szaktudást igényel. 

Védjegyjog

A védjegy talán a legfontosabb árujelző: a köznyelvben gyakran logónak vagy márkának is nevezik. A védjegy kizárólagos jogokat biztosít a tulajdonosa számára az adott megjelölés használatára. Az ötletes védjegy legfontosabb tulajdonsága, hogy a fogyasztók azonnal felismerik, hogy ki az árujelző tulajdonosa, és milyen áruk vagy szolgáltatások kapcsán használja azt.

Szerzői jog

A szerzői jog az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat oltalmazza. Ezen kívül a szerzői joghoz kapcsolódó ún. szomszédos jogi teljesítmények is védelmet élveznek, vagyis a zenészek, színészek előadásai, a hangfelvételek, valamint a rádió- és televízióadók műsorai.

Szabadalmi jog

A szabadalom a technika területén előállított, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmányt oltalmazó iparjogvédelmi forma, amelynek oltalma húsz évig tart. Ellentétben a védjeggyel, a találmány esetén nemcsak annak oltalom alá helyezése – különösen egy európai vagy egy nemzetközi (PCT) szabadalom esetében – , hanem annak fenntartása is húsz évig komoly anyagi beruházást igényel a jogosulttól.

Formatervezési minták

A formatervezési minta vagyis ’dizájn’ a termék vagy annak részét, díszítését, tehát az áru külső megjelenését oltalmazza. Ez az iparjogvédelmi oltalom különösen a képzőművészek között népszerű, hiszen viszonylag alacsony költséggel jár a bejelentés és annak fenntartása is.

Elektronikus kereskedelmi szolgáltatások joga, domainjog

Az e-kereskedelem a termékek és szolgáltatások elektronikus úton történő értékesítése. Az e-kereskedelmi jog napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő jogága, ráadásul sok egyéb jogterülettel áll összefüggésben: fogyasztóvédelmi jog, versenyjog, védjegyjog, adatvédelmi jog és általános polgári jog.